Kedilerin hamilelik sürecine dair ilk sinyaller çiftleşmeye hazır olduklarını fark ettiğimiz davranışlarındaki hiperaktif değişiklikler ve fiziksel farklılıklardır. Kedilerde gebelik çiftleşmenin sonrasındaki 24 saat içerisinde gerçekleşir. Bu süreçte uzun zamandır tanıdığınız küçük dostunuzun davranışları da farklılık gösterecek ve beraber duygu dolu, heyecan verici bir dönem yaşayacaksınız. Bu süreci doğru yönetebilmeniz ve bilinçlenmeniz adına kedilerin hamilelik sürecine dair birçok yararlı ilgiyi sizler için bir araya getirdik.
Kedimin Hamile Olduğunu Nasıl Anlarım?
Kedilerde hamilelik belirtileri, kedinin gebeliğin hangi döneminde olduğuna göre farklılık gösterebilmektedir. Kedilerde hamileliğin üçüncü haftasından sonra ilk belirtiler gözlemlenmeye başlar. Hamileliğe dair ilk belirti kedinin meme uçlarındaki pembe renginin koyulaşmasıdır. Bunun yanında insanlar da olduğu gibi kediler de gebelik başlangıcında kusabilir ve ara sıra halsiz gözükebilirler. Yine de bazı kedilerde bu belirtiler açık bir şekilde gözlemlenebilirken bazılarında ise doğum yaklaşmadan gebelik fark edilmeyebilir.
Hamile Kedilerin Bakım Aşamaları
Kedilerin hamilelik belirtileri görüldüğü anda hiç zaman kaybetmeksizin bir veteriner hekime götürülmesi gerekmektedir. Hamileliğin 12-24 günleri arası yani embriyonun oluşum aşaması dediğimiz bu ilk süre kritik olarak değerlendirilmektedir. 24. Günden itibaren ise yavrular hızlı büyüme evresine girdiği için hamile kedilerin her zamankinden daha iyi ve daha fazla beslenmeye ihtiyaçları oluşur. Bu beslenme yüksek enerji içeren kuru ve yaş mamalar ile sağlanmalı, yeteri kadar su tüketildiğinden emin olunmalıdır. Hamileliğin ileriki dönemlerinde ise öğün sayılarında artış yapılması da mümkündür. Veteriner hekimler; kedinizin yaşı, genel sağlık durumu, kilosu gibi değişkenlikleri göz önüne alarak en doğru beslenme planını oluştururlar. Hamile kedilerin, bu döneme doğru beslenmesi hem kendi hem de yavruların adına oldukça önem taşımaktadır. Veteriner hekim, gerek duyulduğunda takviye gıda olarak vitamin ve mineralleri de uygun görebilir.
İç parazitlerin anne kediden, yavruya geçebilmesi mümkün olduğundan dolayı veteriner hekimlerin de onayı ile iç ve dış parazit tedavilerinin devamlılığının sağlanması bir diğer önemli husustur.
Bir dişi kedi birbirinden farklı erkek kediler ile ayrı zamanlarda çiftleşerek, farklı babaları olan yavrular dünyaya getirebilir. Süperfetasyon denilen bu durum kedilerin hamilelik döneminde, yeniden hamile kalmasına verilen addır. Yavru kedilerin sağlığı için risk teşkil ettiğinden dolayı hamile kediler bu konuda engellenmelidir.
Doğum zamanı yaklaştıkça dişi kediler kendilerine sessiz, sakin ve kendilerini güvende hissettikleri özel bir alan seçer veya buna ihtiyaç duyarlar. Onlara ayrılan bu alan, hem doğum anında hem de doğum gerçekleştikten sonra güven duygusunu hissetmelerine zemin oluşturacaktır.