Kedilerde İshal
Kedilerde ishal görülmesinin nedenlerini belirlemek için kedi lösemi virüsü ve kedi bağışıklık eksikliği virüsü için bir takım testler yapılarak teşhis yapılabilmektedir. Teşhis için; fekal muayene, röntgen, ultrason, kan sayımı, intestinal biyopsi, ve kan tetkikleri yapılabilir.
Kedilerde ishal görülmesinin başlıca sebeplerinden biri, insanların yedikleri yemekleri tüketmeleridir. Tüm kediler kendileri için üretilmiş olan kedi mamaları ile beslenmelidir. Bu konuda kedi sahiplerinin dikkatli olması gerekmektedir. Kediler izin verildiği takdirde birçok yemeği tüketmek, tadına bakmak isterler. Ancak kediler bu duruma alıştırılmamalıdır, bizlerin tükettiği yemekler kediler tarafından tüketildiğinde kedilerde ishal durumu mutlaka görülecektir. Kediler beslenirken sadece onlar için özel üretilen kuru ya da yaş mama tercih edilmelidir.
Kedilerde İshal Nedenleri
Kedilerde ishal görülmesinin en temel sebebi beslenmelerinde yapılan değişimlerdir. Kedi maması değişimleri, bozulmuş gıda tüketimi, süt ve süt ürünleri tüketimi, sofra yemekleri ve çiğ et tüketimi kedilerde ishal görülmesinin en çok görülen nedenleri arasındadır. Ayrıca kedilerde ishal, kedilerin strese girmesinden de meydana gelebilmektedir. Yaşadığı ortamın değiştirilmesi, kedinizin ishal olmasına sebep olabilir. Kedilerde ishal görülmesinin bir diğer nedeni ise iç dış parazit aşısı olmayan kedilerde parazitlere bağlı olarak ishal görülebilmektedir ve bağırsakta görülen bakteriler de kedilerde ishal görülmesine neden olmaktadır.
Bunların yanı sıra uzun süreli görülen ishallerde mutlaka veteriner hekime başvurulmalıdır. Çünkü uzun süreli kedi ishallerinin altında salgı bezi hastalıkları, organ yetmezliği, pankreas ve karaciğer hastalıkları, bağırsak veya midede oluşan tümörler gibi daha ciddi sebepler bulunabilir. Zehirli bir madde veya ilaç yutulması durumda kedilerde kanlı ishal görülebilir. Böyle bir durumla karşılaşıldığında mutlaka hemen veteriner hekime başvurulmalıdır.
Kedilerde İshalin Tedavi Yöntemleri
Eğer kedinizin ishal olma durumu 24 saatten daha uzun sürüyorsa ve dışkıda kan bulunuyorsa mutlaka hiç vakit kaybetmeksizin veteriner hekime başvurmalısınız. Kedi mamanızı değiştirerek kedinizi stresten uzaklaştırmayı deneyebilirsiniz. Huzursuzluk yaratan bir ortamdan uzak tutmalısınız. Kedinizin ishal olması durumunda bir veteriner hekime danışmadan ilaç kullanılmamalıdır. Kedinizin vücudu susuz kalacağı için bol bol su tüketmesini sağlamalısınız. Kedinizin ishalinde kan bulunmuyor ise ve 24 saat içerisinde ishali geçtiyse tedbir olarak kullandığınız kedi mamanızı değiştirebilirsiniz.
Köpeklerde Kanlı İshal Virüsü (Parvo)
Ülkemizde yaygın adı “Kanlı İshal” olan Parvo çok bulaşıcı ve ölümcül bir viral hastalıktır. 6 aydan genç köpeklerde kanlı ishalin başlangıç nedeni bu virüstür. Virüs hızlı büyüyen hücreleri hedef aldığı için mide-bağırsak çeperindeki hücrelere saldırır. Genetik olarak bu hastalık karşısında; Rottweiler, Doberman, Pitt Bull, German Shepherd ve Labrador Retriever ırkları oldukça hassastır. Özellikle de yavru köpekler bu hastalık karşısında oldukça güçsüzdür ve yavru köpeklerde hastalık oldukça seyreder. Virüs köpeğimizin vücuduna ağız yolu ile girmektedir. Hasta köpekler oldukça hızlı bir şekilde haftalarca virüsü yaymaya başlarlar. Dışkıyla bulaşmış tüylerle, ayaklarıyla ev temas edeceği neredeyse her yüzeyde bu virüs hayatta kalabilir ve taşınabilir. Böcekler ve fareler de bu virüsü taşımada önemli bir yere sahiplerdir. Köpekler virüslü bir köpeğin dışkısı aracılığıyla bulaşan yerlerle oral bir temas kurar ise bu hastalığı kapmaması çok düşü bir olasılıktır. Virüs vücuda girdikten sonraki 4-6 haftalık süreçte kuluçkada kalmaktadır. Bu süreçten birkaç gün sonrasında duygunluk, iştahsızlık, kusma ve ishal görülür. Bazı köpeklerde yüksek ateş olurken bazılarında ise normal bir ateş seyredebilir. İshal ve kusma görülen bütün yavru köpeklerde Parvo’dan şüphelenmelidir.
Köpeklerde Kanlı İshal Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir?
Köpeklerde kanlı ishal belirtilerinin ortaya çıkmasının ardından yapılacak ilk iş veteriner hekime danışarak kanlı ishal ile ilgili test ve tüm kontrollerin yapılması büyük bir önem taşımaktadır. Maalesef ki bu virüsü ortadan tamamen kaldıracak bir aşı veya ilaç bulunmamaktadır. Her viral hastalıkta olduğu gibi semptomatik tedaviler uygulanabilir. Bu hastalıkta durgunluk ve iştahsızlık görülmektedir, bu durumları mutlaka köpek sahiplerinin önemsemesi gerekmektedir. Çünkü kanlı ishal görülen durumlarda parvo virüsü de bulunuyorsa ölüm oranı %25-45 civarındadır. Bu oran, tedavi ne kadar gecikirse köpeğiniz için artmaktadır. Bu sebeple mutlaka böyle bir durumla karşılaştığımızda tedaviye başlamak için veteriner hekime başvurulmalıdır. Kanlı ishal tedavisinde ilk 3-4 günü atlatan dostlarımızın hayatta kalabilme ihtimalleri oldukça yüksektir.
Ancak bu tedavi sürecinden sonra da evde ve dolaştığı çevrede de oldukça titiz davranmak siz sahiplere düşmektedir. Sevimli dostunuzun iyileşme sürecinde eve geri dönmeden 2 gün önce temasta bulunduğu veya bulunabileceği tüm yüzeyleri dezenfekte etmeli ve herhangi bir dışkı kalıntısına karşı dikkatle temizlik yapmanız gerekmektedir.