İşte Bu Veteriner İndir

Yavru kedi bakımında dikkat etmeniz gereken birkaç tane temel unsur vardır. Öncelikle yavru kedinizin temizlik ve bakım alışkanlıklarını erken oluşturmak önemlidir. Küçük dostlarımız bu alışkanlığı kazandıktan sonra zaten vakitlerinin çoğunu temizlik ve bakım ile geçireceklerdir. Bu da parazitlerin kontrol altında tutulmasına, kürkünün güzelleşmesine ve sosyal bağlarının güçlenmesine yardımcı olur.

İlk kez fırçalanmak yavru kedinizi rahatsız edebilir ama bu problemi uygulamada kullandığınız tarak veya fırçayı oynaması için ona verip alışmasını sağlayarak çözebilirsiniz. Alıştıktan sonra özellikle midesini ve ulaşılması güç bölgelerini kibarca okşayın ve rahat hissetmesini sağlayın. Yavru kediniz kucağınızda rahat hissetmeye başladığında fırça ve tarakla başından kuyruğuna kadar tarayın. Tararken tüylerinin arasında pire ya da başka bir parazit olup olmadığını kontrol edin ve başını tararken kibar davranmaya çalışın. Yavru kedi bakımı yaparken birbirine dolaşmış tüyler sizi ilk aşamada yorabilir ama eğer düzenli olarak tatarsanız tüyleri sık dolaşmayacaktır. Tüylerine bir kir bulaşmış ise temizlemek için ılık suyla ıslatılmış bir bez parçası kullanabilirsiniz. Fakat bunu yaparken cildine zarar vereceğinden sabun kullanmayın.

Son olarak da yavru kedinizin tırnak bakımını kolayca yapabilmeniz için küçüklükten alıştırmanız bu işlemden korkma ve büyüyünce yanlışlıkla size zarar verme ihtimalini azaltır. Tırmıklama direği almanız bu içgüdüsel davranışı sergilerken özel eşyalarınıza zarar vermesinin önüne geçer. Yavrunun küçüklüğünden itibaren patilerini tutarsanız bu fikre alışmasını kolaylaştırırsınız.

Yavru kedi bakımında sahiplerin özenli olması ve düzenli bir kontrol mekanizması benimsemesi küçük dostlarımızın sağlığı için en doğru yöntemdir. Koruyucu hekimlik kapsamında da bir hastalığın tedavisinden ziyade dostlarımızın bu hastalıklara yakalanacağı ortam ve şartlardan uzak tutulması ve gerekli önemlerin baştan alınması oldukça önemlidir.


Yavru kedi bakımında dikkat edilmesi gereken diğer bölgeler ise gözler ve kulaklardır. Fırçalamanın ardından yavru kedinizin gözlerini ve kulaklarını da kontrol edin. Gözlerinde ıslaklık varsa ıslak bir pamuk parçasıyla dikkatlice silin. Her göz için bir pamuk parçası kullanın. Kulağında gördüğünüz bir kir varsa bu sefer kuru bir pamuk kullanın ve sadece gördüğünüz kısımdaki kiri alın. Kedinizin kulağının içine sert bir cisim sokmak çok tehlikelidir eğer fazla miktarda koyu renkli tortu fark ederseniz veterinere başvurmalısınız.

Bunların yanında yavru kedinizin dişlerinin temiz olduğunu da kontrol etmelisiniz. Diş etleri pembe tonunda olmalı ve aralarında yemek kalıntıları barındırmamalıdır. Bir problem olmasa bile yavru kedinizin ağzını düzenli olarak kontrol ediyor oluşunuz ileride ağız temizliğinde müdahale etmeniz gereken bir durumda ya da ilaç vermeniz gerektiğinde kolaylıkla yapabilmenize olanak sağlar.