Kedilerde Diyabet: Tip 1 ve Tip 2
Kediler, hem tip 1 hem de tip 2 diyabetten etkilenebilir; ancak en yaygın olarak görülen form tip 2’dir.
Diyabet Nedir?
Kedilerde diyabet, ya da diabetes mellitus, kedinizin enerji kaynağı olarak kan şekerini kullanmakta güçlük çektiği bir durumdur. Yemek sonrası sindirim sistemi, besinleri parçalara ayırır ve bu parçalar arasında yer alan şeker (glukoz) sindirimden emilerek kan dolaşımına geçer. Glukoz, kedinin vücudundaki çeşitli organlar tarafından enerji sağlamak için kullanılır.
Ancak, vücudun glukozu etkili bir şekilde kullanabilmesi için pankreas tarafından üretilen insüline ihtiyaç vardır. İnsülinin üretimi veya kullanımı ile ilgili bir sorun varsa, glukoz kandan organlara aktarılamaz ve bu durum kanda yüksek şeker seviyelerine yol açar.
Vücuttaki organlar glukozdan mahrum kaldığında, yağ ve protein enerji kaynağı olarak kullanılmaya başlanır; bu da kilo kaybına ve kas erimesine neden olur.
Kedinizin kollarınızda oturduğu anı hayal edin; karamsar bir duruma düşmemek için, belirtilere dikkat etmek önemlidir. Kediniz genellikle daha fazla su içme, sık idrara çıkma ve artan iştah ile kilo kaybı yaşar. Ayrıca, tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonları ve tüylerin durumunda bozulmalar görülebilir.
Diyabetli Kedilere Bakım
Kilolu kediler tip 2 diyabet için daha yatkındır. İyi haber şu ki, tip 2 diyabetli kediler uygun kiloya ulaşıp bunu koruyabilirse, çoğu durumda tedavi gerekmeyebilir.
Veterineriniz, diyabetten şüphelenirse kedinizden kan ve idrar testleri isteyebilir. Test sonuçlarına bağlı olarak, diyet değişikliği, insülin tedavisi veya her ikisiyle de durumu dengelemeye çalışabilir. Bu başlangıçta zorlayıcı görünebilir; ancak yönetimi oldukça kolaydır ve kedinizin sağlığını büyük ölçüde iyileştirebilir.
Evde günlük insülin enjeksiyonları yapmanız istenebilir ve ayrıca kedinizin beslenme düzeni hakkında öneriler alabilirsiniz. PURINA® PRO PLAN® VETERINARY DIETS'in bilimsel olarak geliştirilmiş Feline DM St/Ox Diyabet Yönetimi, diyabetik kedilerin insülin ihtiyacını azaltmaya yardımcı olduğu gösterilmiştir. Veterinerinizin beslenme ve insülinle ilgili tavsiyelerine uyum sağlamak, kedinizin tedavisinin başarıya ulaşmasına katkı sağlar.
Gelişmeleri takip etmek amacıyla veteriner kliniğine düzenli kontroller yapılması ve sonuçlara göre diyet veya insülin dozlarının ayarlanması gerekebilir. Eğer kediniz fazla kiloluysa, sağlıklı kiloya dönmesi, insülin enjeksiyonlarının azaltılmasına yardımcı olabilir.
Evcil hayvan sahibi olmanın zaman ve çaba gerektirdiği doğrudur, ancak kedi diyabetinin başarılı bir şekilde yönetilmesi genellikle mümkündür; bu da kedinizin sağlıklı ve mutlu bir yaşam sürmesine olanak tanır.