Diyabet nedir?
Diyabet, vücudun şekeri etkili bir şekilde kullanamaması sonucu ortaya çıkan karmaşık bir hastalıktır.
Yemek yendikten sonra, gıdalar glikoz gibi şekerleri içeren çeşitli besin bileşenlerine ayrılır. Bu genellikle vücuda enerji sağlamak için insülin adı verilen bir hormon aracılığıyla gerçekleştirilir. Ancak diyabet durumunda, vücut ya insülin üretemez ya da insülinin etkili olmasına engel olur.
Bu durumda, glikoz hücrelere geçemez ve kanda birikir. Tedavi edilmediğinde bu, yüksek kan şekeri seviyelerine (hiperglisemi) yol açarak ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir.
Yemeklerden sonra, tedavi edilmemiş diyabetli köpeklerin kan şekeri seviyeleri genellikle yüksektir. Bu, genellikle insülin sistemindeki eksiklikten kaynaklanarak, kan şekerinin yemekler arasında düşmesine neden olur.
Köpeklerde diyabetin belirtileri nelerdir?
- Aşırı susuzluk
- Sık idrara çıkma
- Sürekli açlık ile birlikte kilo kaybı
- Yorgunluk ve halsizlik
- Bulanık gözler
- İncelmiş, kuru ve cansız tüyler
Köpekler neden diyabet olur?
Kesin nedenler tam olarak bilinmemekle birlikte, pankreasın uzun süreli iltihaplanması, genetik faktörler ve bazı ilaçlar köpeklerin diyabet geliştirme riskini artırabilir. Genellikle orta yaşlı köpeklerde görülür ve aşısız dişilerde erkeklere kıyasla diyabet riski daha yüksektir.
Herhangi bir ırk etkilenebilir, ancak bazıları daha yüksek risk taşır. Bu ırklar arasında şunlar bulunur:
- Av köpekleri
- Cairn Teriyerleri
- Chow Chows
- Dachshundlar
- Doberman Pinscherlar
- İngiliz Springer Spaniel
- Golden Retriever
- Labrador Retriever
- Kanişler
- Samoyedler
- Schnauzerlar
- Batı Highland Beyaz Terrier
Diyabet nasıl teşhis edilir?
Köpeğiniz diyabet belirtileri gösteriyorsa, veterineriniz basit kan ve idrar testleri ile durumu doğrulayabilir.
Diyabet nasıl tedavi edilir?
Eğer köpeğiniz diyabet hastasıysa, ömür boyu sürecek bir tedaviye ihtiyacı olacaktır. Ancak veterinerinizin yardımıyla, diyabet köpeğinizin yaşam süresini kısaltmayabilir ve normal, mutlu bir yaşam sürmesine engel olmaz. Genellikle yapılması gereken üç temel şey vardır:
Düzenli insülin enjeksiyonları uygulayın.
Bu enjeksiyonlar, diyabetin kontrolü için kritik öneme sahiptir ve genellikle günde iki kez yapılması gereklidir. Küçük iğneler, çoğu köpek tarafından hissedilmez.Köpeğinizin diyetini düzenleyin.
Diyabet ve beslenme sıkı bir şekilde bağlantılıdır, bu nedenle köpeğinizin beslenmesini izlemek durumu kontrol etmenin en iyi yollarından biridir. İdeal gıdalar, kan şekerinin ani yükselişlerini önler ve gün boyunca enerjiyi yavaşça serbest bırakır.Köpeğinizin tutarlı bir rutini olmasını sağlayın.
Her gün aynı saatte yemek ve enjeksiyon vermek tedavi sürecini daha etkili hale getirir. Düzenli egzersiz de oldukça önemlidir. Size ve köpeğinize uygun bir rutin için veterinerinize danışabilirsiniz.
Doğru beslenme kritik önemdedir.
Veterinerinizle PURINA® PRO PLAN® VETERINARY DIETS Canine DM Diyabet Yönetimi hakkında bilgi alın. Bu diyet, bilimsel olarak formüle edilmiş, şu özelliklere sahiptir:
- Yavaş karbonhidrat emilimini destekleyen diyet lifi.
- Yemeklerden sonra kan şekerini dengelemek için beyaz fasulye ekstresi.
- Diyabetik köpeklerin bağışıklık sistemini güçlendiren ve serbest radikalleri etkisiz hale getiren antioksidanlar.