İşte Bu Veteriner İndir

Bu çalışmada, 2002-2013 yılları arasında Fırat Üniversitesi Hayvan Hastanesi'nde farklı hayvan türlerinde göz hastalıklarının sıklığı incelenmiştir. Veriler, hastanenin kayıt sisteminden elde edilmiştir. Çalışmada en yaygın göz problemlerinin keratit (%34.17) ve konjonktivit (%31.29) olduğu belirlenmiştir. Konjonktivit vakalarının en çok köpeklerde (%34.48) görüldüğü, keratit vakalarının ise sığırlarda (%51.57) yoğunlaştığı tespit edilmiştir. Sığırlardaki keratit vakalarının %10'unun Coriza Gangrenosa Bovis kaynaklı olduğu belirlenmiştir. Bu çalışma, Elazığ bölgesinde en sık karşılaşılan göz hastalıklarını belirleyerek, yerel veteriner hekimlerin göz hastalıklarına yönelik yaklaşımlarına katkıda bulunmayı amaçlamaktadır.

Anahtar Kelimeler: Göz hastalıkları, Retrospektif, Elazığ.

Göz, hayvanlarda beş duyu organı arasında dış etkilere ve hastalıklara karşı en hassas olanıdır (Kahn, 2007; Yücel, 1998). Görme gibi hayati bir fonksiyon üstlenen bu organın sağlığını korumak, hastalıklarının tedavisinde uygulanan medikal ve cerrahi yöntemler açısından büyük önem taşır. Göz problemleri doğuştan gelebileceği gibi edinsel nedenlerle de ortaya çıkabilir. Bu hastalıklar, bağışıklık veya hormonal sistemdeki bozukluklardan kaynaklanabileceği gibi, köpeklerde gençlik hastalığı ya da CGB gibi sistemik enfeksiyonlar nedeniyle de gelişebilir. Ayrıca gözdeki lokal irritasyonlar veya alerjik reaksiyonlar da göz hastalıklarına yol açabilir. Göz hastalıkları hem diğer hastalıkların bir belirtisi olabilir hem de bağımsız bir sağlık sorunu olarak karşımıza çıkabilir. Hızla kötüleşebilen göz hastalıklarının erken tedavi edilmesi gerektiği vurgulanmaktadır (İşler, 2008; Kahn, 2007; Tamalmihan, 2013).

Bu çalışmada, Fırat Üniversitesi Hayvan Hastanesi Cerrahi Kliniği’ne 2002-2013 yılları arasında başvuran dokuz farklı hayvan türünde (köpek, kedi, sığır, koyun, keçi, at, kanatlı, kaplumbağa, tavşan) göz hastalıkları retrospektif olarak incelenmiştir. Toplam 278 vakada göz hastalıkları (coloboma, entropion, ektropion, ankilobleferon, blefaritis, konjunktivitis, kiraz göz, şemozis, keratitis, dermoid kist, amorosis, orbital neoplazi, retrobulbar apse, periorbital hematom, proptozis ve skleritis) belirlenmiş olup, bu veriler bölge veteriner hekimlerinin göz hastalıklarına yaklaşımını geliştirmelerine katkıda bulunmak amacıyla paylaşılmıştır.

 

Bulgular
Bu çalışmada, göz sorunları olan 278 hayvan, dokuz farklı türden (kedi, köpek, sığır, koyun, keçi, at, kuş, kaplumbağa, tavşan) incelendi. İncelenen vakalarda göz problemlerinin %39.93'ü korneada, %36.7'si konjunktivada, %6.48'i retinada, %5.38'i göz kapağında, %5.04'ü orbitada, %3.96'sı ekstraoküler dokularda ve %2.51'i diğer göz bölgelerinde tespit edildi. Kiraz göz vakalarının 7'si köpeklerde, 1'i ise kedilerde görüldü. Korneada sadece keratitis ve dermoid kist saptandı; diğer korneal hastalıkların olmaması, kayıtların eksik tutulmuş olabileceğini düşündürmektedir. Ayrıca, göz hastalıklarının %6.48'i retinal amorosis, %5.04'ü orbital neoplazi, %3.96'sı retrobulbar apse ve periorbital hematom, %2.51'i ise proptozis ve skleritis gibi diğer sorunlardı. Genel olarak, en sık karşılaşılan göz hastalıkları keratitis (%34.17) ve konjunktivitis (%31.29) oldu. Sığırlardaki keratitis vakalarının %10'unun CGB kaynaklı olduğu belirlendi. Kanatlılarda ise göz hastalıklarının tamamının konjunktivitis olduğu saptandı.